
مراحل تدوین طرح و برنامه کسب و کار
مراحل تهیه و تدوین طرح کسب و کار
ورود عملی و جدی، با هدف موفقیت به عرصۀ کسب و کار در بازارهای رقابتی، تهیه و تدوین برنامه و طرح کسب و کار را برای کارآفرینان الزامی کرده است. تهیه و تدوین برنامه و طرح کسب و کار شامل مواردی است که انجام هر بخش آن، نیازمند دقت تخصصی در انجام پژُوهش و تجزیه و تحلیل اطلاعات اولیه می باشد. بدون طرح و برنامه وارد شدن به عرصۀ رقابت و کسب و کار و بازار احتمال ورزشکستگی را برای صاحبان کسب و کار به میزان زیادی افزایش می دهد. رعایت ترتیب و مراحل تهیۀ طرح کسب و کار با ایجاد تمرکز در تحقیق و تحلیل و بررسی به تدوین درست آن کمک شایانی کرده و مانع از آشفتگی طرح و برنامه می گردد:
مراحل تهیه طرح:
1- اتنخاب موضوع کسب و کار و فعالیت های شرکت و الوین بندی فعالیت ها.
2- انتخاب نام شرکت
3- تعریف چشم انداز، ماموریت، اهداف و اصول و ارزشهای شرکت
4- شناسایی کلیۀ منابع شامل سرمایه ها و دارایی ها، قابلیت های انحصاری و عمومی، توانایی ها، مهارت ها و شایستگی های کارآفرینان و بنیانگذاران کسب و کار.
5- شناسایی تجربیات عملی و سوابق و فعالیت های بنیانگذاران در ارتباط با موضوع فعالیت های شرکت و بررسی دلیل حضور مفید و موثر اعضا در انجام موضوع کسب و کار.
6- تعریف ایده های نوع و خلاقانه در مورد موضوع کسب و کار و توان افزایی در رقابت و فعالیت های شرکت.
7- تدوین شرح دلایل موفقیت تیم بنیانگذار و کارآفرین در موفقیت کسب و کار.
8- شناسایی و شرح وضعیت و محیط و شرایط عمومی و عرصۀ کسب و کار و تجزیه و تحلیل محیط کلان آن:
شناسایی و بررسی فرصت ها و تهدیدهای کسب و کار در محیط کلان( آمارهای مروبط به جمعیت بازار هدف، شرایط اقتصادی - سیاسی، قوانین و مقررات مرتبط با کسب و کار، شرایط زیست محیطی و جغرافیایی، فرهنگ و آداب و سنن و ... بررسی و کسب شناخت از وضعیت تغییرات تکنولوژیکی موثر بر کسب و کار )
9 - تجزیه و تحلیل محیط خرد کسب و کار شامل موارد زیر می باشد، که باید با دقت و واقع بینی زیاد مورد شناسایی قرار گرفته و با استفاده از تکنیک های حرفه ای و تخصصی مورد تجزیه و تحلیل واقع شود.
- رقبا ( رقبای فعلی و فعال و رقبای بالقوه غیر فعال و ....
- کانال های فروش و توزیع و شبکۀ خرید و فروش بازار
- تامین کننده گان مواد اولیه و کالا و ارائه دهنده گان خدمات مرتبط با موضوع فعالیت کسب و کار.
- اتحادیه ها و سازمان ها و نهاد های رسمی و قانونی مرتبط با موضوع فعالیت.
- سازمان و تشکل های اجتماعی و مردم نهاد مرتبط با بازار های هدف و موضوع فعالیت کسب و کار هستند.
10- شناسایی و تحلیل وضعیت بازارهای هدف انتخاب شده برای کسب و کار با طراحی ماتریس های لازم حرفه ای.
11- شناسایی و تجزیه و تحلیل وضعیت مشتریان بازار هدف شامل :
آمار های جمعیتی، سن، اقشار و طبقات، مکان زندگی و فعالیت های اجتماعی آنها، جنسیت، فرهنگ، سنن و آداب خرید، مکان فعلی خرید، علت های خرید، مقدار خرید و قدرت اقتصادی آنها، رسانه های مورد توجه، مراجع اجتماعی اثر گذار بر آنها، ارزش های مورد توجه و نظر مشتری، مقدار خرید آنها در یک بازۀ زمانی معین، نیازهای مشتریان( نیازهای آشکار و نیازهای پنهان و درجۀ اهمیت رفع این نیازها برای مشتریان بازار هدف، عوامل و شرایط موثر بر عادت های مصرف و خرید مشتری، محل خرید و روش خرید و...)
12- تجزیه و تحلیل بازار، در تجریه و تحلیل بازار هدف باید به کیفیت و منایع اطلاعات مورد استناد توجه جدی نمود. موارد بررسی شامل: مقدار و حجم مصرف بازار هدف و تقاضای کل در بازار هدف، وضعیت و ترکیب سهم رقبا در بازار هدف، وضعیت بازار در شرایط رکود و رونق، عومل موثر در فعال بودن بازار، بخش پرسود بازار هدف، فرصت های نهفتۀ بازار هدف.
13- تجزیه و تحلیل رقبا و وضعیت رقابت در بازار هدف. شناسایی ترکیب و جایگاه رقبا در بازار نسبت به هم، سهم رقبا، علت ها و دلایل موفقیت آنها در کسب سهم از بازار، حسایت و محوریت آیتم رقابتی. توانایی ها و ضعف های رقبا
14- شناسایی کلیۀ ذی نفعان( مشتریان، همکاران، سهام داران شرکت، تامین کنندگان، سازمان ها و نهادهای رسمی و مردمی و سایر مرتبط با محیط زیست و فعالیت شرکت ) کسب و کار و بررسی آماری و تحلیل میزان و نوع اثر گذاری آنها در کیفیت محصول و فعالیت های شرکت و بازار هدف بر رقابت و سهام رقبا والقبال مشتری نسبت به برند های موجود بازار. اثر گذاری در جایگاه یابی شرکت در بازار.
15- تدوین کلیۀ سیاست ها و خط مشی های شرکت در همۀ عرصه های داخلی و محیط بیرونی شرکت.
16- تهیۀ طرح توجیه فنی و اقتصادی کسب وکار. با توجه به اهمیت این موضوع بهنر است تهیه طرح توجیه فنی و اقتصادی توسط شرت ها و اشخاص حرفه ای و متخصص انجام شود.
17- تهیه طرح و برنامه سازمان و سازماندهی. تهیه این طرح و برنامه سازماندهی نیز یک کار کاملا تخصصی و حرفه ای می باشد ، که بهتر است به اهل فن واگذار شود.
18- تهیه طرح و برنامه زمان بندی اجرای برنامه کسب و کار و مدیریت آن همانند یک پروژه.
19- تهیه طرح و برنامۀ مالی و بودجه شرکت
20- تدوین استراتژی های فعالیت های شرکت در همۀ عرصه های کسب و کار.